Mentor Grega Križman  vam na posnetku pokaže, kako uporabljati olja in oljnate barve za poudarjanje detajlov (Wash) in staranje (Weathering) na primeru makete letala. Na posnetku mentor uporablja oljnate barve AMMO by Mig Jimenez: https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-oilbrusher in barve za weathering: https://www.miniatures.si/panel-line-wash-ammo-by-mig-jimenez Za čiščenje in odstranjevanje oljnatih barv (terpentin):https://www.miniatures.si/thinner-ammo Grega Križman je mentor na Maketarski akademije, izobraževanju na keterem se lahko naučite naprednih tehnik izgradnje maket in modelov. Več na: https://www.miniatures.si/maketarska-akademija Posnetek je nastal v sklopu predstavitev izgradnje maket Back to Basics by Miniatures.si na 14. Festivalu Svet v malem, ki je potekal v soboto 14. 5. 2022 v Parku vojaške zgodovine v Pivki. 

 

Luka Jančič, avtor doprsne figure sodobnega Slovenskega gasilca v merilu 1/10: https://www.miniatures.si/firefighter vam na posnetku pokaže, kako si lahko pomagate z akrilnimi barvami Shader-ji pri barvanju vaših figur in jih s tem naredite še bolj realistične! Ponudbo Shaderjev AMMO by Mig Jimenez najdete na : https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-shader-barve Luka Jančič je za doprsno figuro na posnetku prejel srebrno priznanje na World Model Expo 2022: https://www.miniatures.si/world-model-expo Doprsna figura sodobnega Slovenskega gasilca je del projekta Back to Basics s katerim želimo vzpodbuditi in popularizirati tehnične hobije in jih približati mladim. Več o projektu Back to Basics si lahko preberete na: https://btb-tutorials.com/ Posnetek je nastal v sklopu predstavitev izgradnje maket Back to Basics by Miniatures.si na 14. Festivalu Svet v malem, ki je potekal v soboto 14. 5. 2022 v Parku vojaške zgodovine v Pivki. 

 

Mentor Boštjan Rener (Diorama Devil) vam na posnetku obrazloži, kako enostavno izdelati podlago za maketo, cesto iz stiropora za dioramo v merilu 1/35. Boštjan je slovenski maketar, ki že vrsto let navdušuje s svojimi dioramami in za svoja izvsrtna dela prejema nagrade in priznanja na maketarskih tekmovanjih doma in v tujini. Posnetek je nastal v sklopu predstavitev izgradnje maket Back to Basics by Miniatures.si na 14. Festivalu Svet v malem, ki je potekal v soboto 14. 5. 2022 v Parku vojaške zgodovine v Pivki. 

 

Predstavljamo vam četrti video v družini Back to basics navodil za izgradnjo maket. Tokratna video navodila so namenjena bolj izkušenim maketarjem, saj se dotikajo naprednih področij izgradnje mekete, kot so poraba in rokovanje s foto-jedkanimi (PE) deli, področje maskiranja, priprave in uporabe zračnega čopiča ter tehnike staranja makete.

 

Predstavljamo vam drugi video v družini Back to basics navodil za izgradnjo maket. Back to basics metoda je način poučevanja maketarstva pri kateri na začetku gradnje pobarvamo vse delčke že na okvirjih (smrečicah) in jih šele nato režemo, lepimo in sestavljamo v celoto.  Za maketo Messerchmitt Bf109 F-2 v merilu 1:72 smo se odločili, ker je zelo primerna za prve korake v maketarstvu.

 

V sklopu novih video navodil vam bomo predstavili uporabo zračnega čopiča. Airbrush ali zračni čopič je orodje, ki deluje tako, da s hitrim potiskanjem zraka skozi Venturijevo cev povzroči podtlak in s tem vsesavanje barve iz rezervoarja. Airbrush barvo zmeša z zrakom in jo potisne skozi zelo fino šobo, ki jo razprši v zelo drobne kapljice. Na video posnetku uporabljamo airbrush AIR VIPER, ki deluje po principu "Double action" kjer je možno s sprožilcem sočasno nadzorovati tako dovod izpuščenega zraka, kot tudi dovod barve.

 

Lep maketarski pozdrav.

 

V tokratni Video temi smo združili navodila, ki vam bodo pomagala pri uporabi AMMO by Mig Jimenez izdelkov. Video navodila so v Angleškem jeziku in so narejena zelo nazorno in shematsko. Demonstratorji na posnetku so: Mig Jimenez, Javier López de Anca in Lalo Zeleny. V primeru dodatnih vprašanj glede uporabe izdelkov smo vam na voljo na info@miniatures.si . Video navodila slovenskih maketarjev najdete na našem YouTube kanalu: Miniatures d.o.o.

 

Lep maketarski pozdrav.

 

Ekipa miniatures.si

 

Demonstrator: Bine Logar 

 

Med gradnjo makete vedno  strmimo k tem, da čim več elementov končnega izdelka naredimo sami. Zato vam bomo v tem video posnetku Back to basics pokazali, kako izdelati enostavno dioramo za dve maketi letal. Za izdelavo potrebujete: podlago, bel filter za akvarij, akrilno modro in belo barvo, pršilko črne barve, žičko debeline 0,5 mm. Orodje: olfa nožek, ročni vrtalnik, čopič, vroče lepilo. Na posnetku smo uporabili maketi letal ruskega Yakovlev Yak-3 in nemškega Messerschmitt Bf 109 F-2, proizvajalca Revell v merilu 1:72.

 

Demonstrator: Bine Logar 

 

Med gradnjo makete vedno  strmimo k tem, da čim več elementov končnega izdelka naredimo sami. Zato vam bomo v video posnetkih Back to basics pokazali, kako enostavno izdelati podlago za vašo maketo ladje, letanosilke ali hidroplana.

Za izdelavo potrebujete: leseno podlago, toaletni papir, teksturo pasto za prikaz vode, akrilno modro in belo barvo, lepilo za les. Orodje: čopič, olfa nožek, teksturno pasto in mali lonček vode.

Na posnetku smo uporabili maketo  hidroplana Arado Ar 196 A-3, proizvajalca Revell v merilu 1:72.

 

Demonstrator: Bine Logar 

 

Med gradnjo makete vedno  strmimo k tem, da čim več elementov končnega izdelka naredimo sami. Zato vam bomo v video posnetkih Back to basics pokazali, kako enostavno izdelati podlago za maketo letala v merilu 1:72.

Za izdelavo potrebujete: leseno podlago, fin pesek, teksturo travnate površine, lepilo za les in kozarček vode. Orodje: črn marker, čopič, škarje, vroče lepilo.

Na posnetku smo uporabili maketo letala Focke Wulf Ta152 H, proizvajalca Revell v merilu 1:72.

 

 

Demonstrator: Predrag Hluchy

 

Predrag Hluchy v video posnetku pokaže tehnike weathering-a "staranja" maket s pomočjo olj in oilbrushev. Površina mora biti pred nanosom olj zaščitena (polakirana) s svetlečim lakom, da olje ne poškoduje osnovne barve na maketi. Demonstrator na posnetku uporablja Oilbrusherje:  https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-oilbrusher Za odstranjevanje olj uporabi Enamel Otherless thinner A.MIG-2018 https://www.miniatures.si/ammo-enamel-thinner-35

 

 

 

Demonstrator: Predrag Hluchy

 

Predrag Hluchy nam na posnetku pokaže, kako pravilno nanesemo temeljno barv (One Shot by AMMO: https://www.miniatures.si/temeljna-barva), pokrivno barvo (Akrilno barvo AMMO: https://www.miniatures.si/ammo-barve) in tekočino Heavy chipping effect (A.MIG-2011:https://www.miniatures.si/ammo-by-mig...) s katero želimo ponazoriti efekt dvignjene barve, oziroma rje, prask na maketi. Demonstrator na posnetku nanaša barve s pomočjo zračnega čopiča (air-brusha). Da bi dobili željeni rezultat rje na maketi s pomočjo čopiča in vode previdno odstranimo zgornjo plast zelene barve dokler ne pridemo do spodnje barve, kar je razvidno na koncu posnetka.

 

 

Demonstrator: Grega Križman

 

Grega Križman vam na posnetku razloži, zakaj je pomembno kakšno barvo temeljne barve uporabiti. Vse je odvisno od končnega izgleda makete. V primeru, da bo maketa svetlih odtenkov (rumena, rdeča, bela) nikoli ne uporabimo temeljne barve sive barve ali črne, saj bomo s težavo prekrili osnovno (temeljno) barvo. Temeljne barve različnih odtenkov  (bele, sive, črne,...) najdete na povezavi: https://www.miniatures.si/temeljna-barva

 

 

 

Demonstrator: Erik Kalinski

 

Erik Kalinski nam je omogočil vpogled v ustvarjanje realistične diorame v merilu 1:87. Mojster gradnje maket in modelov že vse svoje življenje posveča modelnim (miniaturnim) železnicam. V tokratnem videu nam pokaže postopke gradnje realistične diorame, korak za korakom. Erik način gradnje diorame poimenuje diorame "on budget", kar pomeni čim več elementov naredimo sami oziroma jih najdemo v naravi (npr.: pesek, skale,..). Hvala Erik za poučen video tutorial, ki bo v pomoč pri ustvarjanju vsem maketarjem in modelarjem. 

 

 

Demonstrator: Grega Križman

 

Grega Križman vam na posnetku razloži, kako razstaviti in očistiti air-brush (zračno pištolo). Avtor na posnetku uporablja za čiščenje Nitro razredčilo. Vendar pozor! Preden za čiščenje uporabite razredčila te vrste se prepričajte, da imate v vaši zračni pištoli teflonska tesnila (tesnila odporna na taopila). Za lažje čiščenje vašega air-brusha lahko uporabite čistilne krtačke: https://www.miniatures.si/scetke-za-ciscenje-zracnega-copica. V zaprtih prostorih vam pri uporabi zračnega čopiča svetujemo masko in čistilno posodico: https://www.miniatures.si/ciscenje-airbrushev

 

Demonstrator: Uroš Kovač

 

Demonstrator Uroš Kovač na posnetku pokaže, kako se pravilno maskira prozorne dele maket. Vedno začnemo  na zunanjem robu in potem zamaskiramo  še notranji del površine, kjer ne želimo barve. Za maskiranje lahko uporabimo tudi maskirno tekočino:  https://www.miniatures.si/tekocine-za-maskiranje-maket  Mentor uporablja zamaskriranje maskirne trakove Tamiya:  https://www.miniatures.si/maskirni-trak-tamiya-revell

 

Demonstrator: Predrag Hluchy

 

Demonstrator na posnetku govori in pokaže kako narediti okruške (efekt obrabljene barve na maketi) s tehniko pri kateri uporabljamo sol (Chipping s soljo) in tehniko pri kateri si pomagamo s Heavy chipping effect tekočino: https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-slovenija. Predrag Hluchy pokaže, kako enostavno s pomočjo čopiča pomočenega z vodo počasi odstranimo zgornjo barvo in tako dobimo efekt okruškov na maketi (efekt obrabljene in poškodovane barve na maketi). Za večje okruške (videz dvignjene barve) si pomagamo s zobotrebcem ali s pomočjo večnamenskimi medeninastimi palčkami: https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-brass-tooth-pitch

 

 

Demonstrator: Uroš Kovač

 

Video govori o tem kako ponovno vrezati panelne linije in kovice s pomočjo različnih orodij. Kako pravilno pripraviti površino in kako se naredi vodilo, da bodo kovice in panelne linije ravne. Orodje za izdelavo kovic in graviranje najdete na: https://www.miniatures.si/orodje-za-vrtanje Foto jedkane žagice so na povezavi: https://www.miniatures.si/orodje-zage  Orodje Punc &die seti: https://www.miniatures.si/punc-die-seti Mentor na posnetku uporablja brusne papirje: https://www.miniatures.si/brusni-papirji

 

Demonstrator: Grega Križman

 

Na posnetku boste videli, kako enostavno ponazoriti na maketi sledi olja (oljne madeže). Demonstrator uporablja barvo Engine grime effect (A.MIG-1407): https://www.miniatures.si/nature-effects-ammo in barvo Dark Streaking grime (A.MIG-1206):  https://www.miniatures.si/streaking-effects in https://www.miniatures.si/streaking-grim-brushes . Za odstranjevanje efektov uporablja Enamel odourless thiner (A.MIG-1208): Enamel odourless razredčilo.

 

Demonstrator: Grega Križman

 

Video govori o uporabi Oilbrusherjev. Kako pripraviti površino, koliko in kam nanositi olja in kako jih potem porazdeliti po površini "zblendati". Mentor pred nanosom površino premaže s Enamel odourless razredčilom. Ponudbo Oilbrushev najdete na: https://www.miniatures.si/ammo-by-mig-jimenez-oilbrusher Sete olj najdete na: https://www.miniatures.si/oilbrush-seti Za odstranjevanje olj uporabite Enamel odourless razredčilo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih